På min roadtrip till och från Öland finns mängder med intressanta stopp att göra i Småland. Vissa av dem har jag besökt förut men en repris är inte helt fel.Klasatorpet i Utvandrarbygden. Av de cirka 1,3 miljoner som utvandrade till Amerika kom ett tusental från Långasjö socken och några av dem bodde i denna stuga. Stugan föreställer "Korpamoen" i Jan Troells film Utvandrarna och stugan valdes då den bäst levde upp till beskrivningen i Vilhelm Mobergs roman.
Fler stugor i området som sköts av Långasjö Sockens hembygdsförening.
På denna väg färdades de bort från torpet med häst och vagn mot nya mål i annat land. Kvar blev de gamla. Vilket modigt beslut de tog men när hunger och svält sätter in är valet kanske lättare att förstå.
Sagobygdens berättelser är så spännande att ta del av. Nu passerar jag kojan där Gärdslevargen bodde, men vem var det?
Gärldsevargen kallades mannen som bodde här med hustru och fyra barn. Han fick namnet då han högg gärdslen till gärdesgårdar och när han gick omkring i skogen ylade han som en varg. En gång kom en granne och ville att han skulle ta död på trollkarlen Johannes som var grannens ovän. Hur det gick? Läs mer och lyssna på berättelsen här: https://sagobygden.se/sv/sagenplatser/31-gardslevargens-koja/
Kalmar Slott är troligen från 1100-talet. Lite kuriosa: 1200-talet: Magnus Ladulås byggde till några torn. 1397 kröntes Erik av Pommern till kung över Sverige, Norge och Danmark och Kalmarunionen bildades. Gustav Vasa återerövrade Kalmar med slottet 1523 och byggde vallar och kanontorn runt slottet. På 1600-talet ockuperade danskarna slottet under Kalmarkriget. På 1800-talet föreslog några att slottet skulle rivas för att stenarna kunde användas till byggnadsmaterial. Från 1900-talet till nu ägs slottet av staten och öppen för alla. | | | |
Vilket gästabud det har dukats upp till här. Allt ser väl inte sådär jätteaptitligt ut som till exempel en uppstoppad fasan. Såklart är det äkta silver och vävda dukar på bordet.
Nu är jag på väg hemåt och passerat Skånegränsen och gör åter ett besök på Svarta Bergens diabasbrytning och i stark hetta flanerar jag runt bland skulpturerna.
Diabas började brytas1899 och det sägs att diabasbrottet är världens största öppna brott. Det är iallafall stort och mäktigt. Det svarta guldet har det kommit att kallas.
Ett par dagars roadtrip med härliga stopp på historiska och spännande ställen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar