Min blogglista

söndag 3 augusti 2014

Fulltofta Naturområde

Dagens utflykt går till Fulltofta där jag ska klättra i träd.(separat inlägg). Området runt Fulltofta bjuder på överraskningar och är en tillflyktsplats för naturälskare.  Med hyrbil och trevligt sällskap kommer jag hem med nya kunskaper om både storkar och helgon.

Trädpromenaden
Vid Fulltofta Naturcentrum finns en trädpromenad byggd av cirka 300 plankor. Den som vill kan köpa en planka och en skylt med sitt namn på och spika fast. Promenaden hänger ca sju meter över en ravin och är 50 meter lång. Den invigdes 2012.
Fulltofta Storkhägn 
Storkprojektet är ett stort hägn på omkring 50 storkar vilka främst blivit importerade från Polen i  två omgångar 2004 och 2009. Storkarna tas om hand och rehabiliteras från skador de fått ute i det fria.
Projektet bidrar också till att återinföra storken i Skåne då det sista paret häckade 1954. Orsaken att storkarna försvann var att de inte kunde hitta föda när marker odlades upp.


Fulltofta Kyrka och heliga Magnhild
 Kyrkan från utsidan ser ut som en enkel gammal vit stenkyrka med dess interiör är något mer imponerande.Otroligt vackra och målade valv i taket och infantilt målade ursprungsmålningar av  bland annat Adam och Eva. Kyrkan är från 1100-talet och ligger intill Fulltofta gård som varit biskopsbostad.  Kyrkan är en vallfärdskyrka då människor  vallfärdat hit för att hedra Sankta Magnhild. Magnhild var enligt sägen en kvinna från Benarp som botade sjuka och undervisade barn. Dock kom hon inte överens med sin sonhustru och denne mördade henne med en pil . När likbärarna skulle sätta ner kistan på marken sprang en källa fram som bevis på hennes storhet. En helg i april varje år går man sträckan från källan till kyrkan som en påminnelse.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar