Min blogglista

lördag 8 juni 2013

Statarmuseet i Torup

Jag har besökt Statarmuseet som ligger nära Torups slott och som innehåller en statarlänga, stall, tvättstuga etc. Här kan man även njuta av gott kaffe med hembakat i kaféet. Intressant ställe. Mycket väl värt ett besök.
Jag betalar inträdet i kafeet och får tillträde till en rad gamla bostäder med full interiör. Huset fick Svedalas arkitektpris 2013. Man får gratulera. Att kliva in i gamla bostäder där fattigdom och hårt arbete rådde lämnar en inte oberörd. Hur mycket har inte hänt sedan dess? Kunde man då ens ana att folk i framtiden skulle sitta och blogga om det här?

Statarbostaden
Det lilla köket med diskbaljor och kärl upphängda på krokar, Dukade bord, tvätt som hänger över spisen.Sällskapsrummet med  bord och fyra stolar, den lilla sängkammaren med smal, nersjunken säng. Och där hänger också  en röd  banderoll som uppmanar till facklig kamp för arbetarna. Här inrymmer också ett gammalt bibliotek bestående av gamla bokryggar. Att läsa blev vanligt på 1900-talet men det fanns ett motstånd. Man skulle arbeta och man trodde att läsning skulle leda till lättja och de som hittade en bok fick läsa  den i smyg. Läsandet blev för många en fristad från förtryck och hunsandet.

Lögaredagen (lördag)
Varje lördag tvättade de sig själva och sina kläder i tvätthuset och bytte till helgskrud. Även här fanns bestämda normer att leva efter. Att tvätta sig en gång i veckan var norm. Den som tvättade sig mer sällan ansågs vara lodis och den som tvättade sig för ofta ansågs vara högfärdig.

Att vara statare
Att vara statare betydde att arbeta för en jordägare och få en stor del av sin lön i natura. De arbetade ofta på kontrakt och när det gick ut i oktober varje år kunde de flytta. Flyttlassen var många. Många hoppades få en drägligare tillvaro på nästa ställe. Med tiden kom statarna att organisera sig fackligt och kräva bättre löner och kortare arbetsdagar. Statarna hade fått nog och strejker avlöste varandra. Statarsystemet avskaffades den 12 oktober  1944. Därefter infördes ett kontantlönesystem. Husbonden blev arbetsgivare och drängen blev karl.
Idag har vi det bättre men....arbetslösheten biter sig fast, fattigdomen ökar, människor förnedras hos myndigheter, vreden hos människor i utanförskap växer. Människans krav på värdiga liv och drägliga livsvillkor är ständigt närvarande.

Cykeltur ca 30 km: Tur och retur Malmö till Torup, Cykelvänligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar