Min blogglista

lördag 1 september 2018

Natur och kultur kring Vombsjön

Vombs Fure och Övedskloster och Vombsjön är dagens utflyktsmål. På vägen hem upptäcker jag ännu en sevärdhet: Kulturens Östarp.

Vombs Fure och Vombsjön

 Detta är ett evighetsträd. Vissa av Skånes trädbestånd har uppnått en så hög ålder att de förärats och skyddas med denna märkning. 
 Evighetsträdet till vänster och utsikt över Vombsjön.Vombs Fure är ett skogsområde som ligger söder om Vombsjön och det planterades på 1800-talet.

 Fågellivet är rikt och Vombsjön är en rastplats för fåglar. En annorlunda syn att plötsligt se hundratals fåglar som samtidigt  lyfter från marken och flyger iväg i cirklar runt sjön.
En föredetting till eka.

Övedskloster

 Slottet består av ett antal byggnader och en tillhörande park öppen dagtid för allmänheten. Slottet uppfördes av Överste Hans Ramel på 1700-talet.



Kulturens Östarp

 Kulturens Östarp är ett friluftsmuseum med lantbruksmiljöer från 1800-talet.  Här finns gamla gårdar med trädgårdar och djur. Ett litet Mini-Skansen kan man säga.
 Här ligger Gamlegården med ett gammaldags utedass längst upp till vänster och i förgrunden en vattenmölla.
 Vindmöllan och Brytestugan, som är en bastuanläggning för att torka lin.
 Linderödssvin som är den enda bevarade lantrasen av gris i Sverige. De sägs vara lugna och sällskapliga och klarar av att gå ute hela året. De levde förr i de skånska skogarna och arten tillvaratogs av Skånes Djurpark.
 I trädgården till Gamlehuset finns en jättestor silvergran.

 En enorm stubbe.
 I området går också en slinga kallad Östarpsspåret på 1,8 km. Utmed slingan finns numrerade lådor utsatta i vilka finns in formation om växter och djur i området.

En trevlig bilutflykt helt enkelt!

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder. Vilken inspirationskälla din blogg är.
    Mvh
    Eva

    SvaraRadera
  2. Tack Eva! Jag blir jätteglad att min blogg uppskattas. Din är också fin.
    Allt gott
    Lili

    SvaraRadera