Min blogglista

måndag 10 juli 2023

Kalmar och Utvandrarbygden

På min roadtrip till och från Öland finns mängder med intressanta stopp att göra i Småland. Vissa av dem har jag besökt förut men en repris är inte helt fel.Klasatorpet i Utvandrarbygden. Av de cirka 1,3 miljoner som utvandrade till Amerika kom ett tusental från Långasjö socken och några av dem bodde i denna stuga. Stugan föreställer "Korpamoen" i Jan Troells film Utvandrarna och stugan valdes då den bäst levde upp till beskrivningen i Vilhelm Mobergs roman.Fler stugor i området som sköts av Långasjö Sockens hembygdsförening.På denna väg färdades de bort från torpet med häst och vagn mot nya mål i annat land. Kvar blev de gamla. Vilket modigt beslut de tog men när hunger och svält sätter in är valet kanske lättare att förstå.Sagobygdens berättelser är så spännande att ta del av. Nu passerar jag kojan där Gärdslevargen bodde, men vem var det?Gärldsevargen kallades mannen som bodde här med hustru och fyra barn. Han fick namnet då han högg gärdslen till gärdesgårdar och när han gick omkring i skogen ylade han som en varg. En gång kom en granne och ville att han skulle ta död på trollkarlen Johannes som var grannens ovän. Hur det gick? Läs mer och lyssna på berättelsen här: https://sagobygden.se/sv/sagenplatser/31-gardslevargens-koja/

 

Detta är Småland. Smala skogsvägar kantade med höga barrträd och stora stenar. Stilla, fridfullt och med en trolsk stämning.
Fredsstenen i Brömsebro. En fredsuppgörelse vid Brömsebäcken mellan Sverige och Danmark 1645.  Sverige fick Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland, Ösel och erhöll även tullfrihet i Öresund. Denna period kallas också Torstensonska kriget (1643-1645) under drottning Kristina och Kristian IV regering.
Kalmar Slott är troligen från 1100-talet. Lite kuriosa: 1200-talet: Magnus Ladulås byggde till några torn. 1397 kröntes Erik av Pommern till kung över Sverige, Norge och Danmark och Kalmarunionen bildades. Gustav Vasa återerövrade Kalmar med slottet 1523 och byggde vallar och kanontorn runt slottet. På 1600-talet ockuperade danskarna slottet under Kalmarkriget. På 1800-talet föreslog några att slottet skulle rivas för att stenarna kunde användas till byggnadsmaterial. Från 1900-talet till nu ägs slottet av staten och öppen för alla.
 
 

Utställningen Monet och han vänner var anledningen till att jag löste biljett och gick in i slottet. På stora bildskärmar visas konst av bland annat Monet, Renoir med flera ackompanjerat av klassisk musik. På bänkar kan man sätta sig ned och sjunka ner en stund i meditation och njuta med alla sinnen.
Vilket gästabud det har dukats upp till här. Allt ser väl inte sådär jätteaptitligt ut som till exempel en uppstoppad fasan. Såklart är det äkta silver och vävda dukar på bordet.
Nu är jag på väg hemåt och passerat Skånegränsen och gör åter ett besök på Svarta Bergens diabasbrytning och i stark hetta flanerar jag runt bland skulpturerna.

Diabas började brytas1899 och det sägs att diabasbrottet är världens största öppna brott. Det är iallafall stort och mäktigt.  Det svarta guldet har det kommit att kallas.

 Ett par dagars roadtrip med härliga stopp på historiska och spännande ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar