Min blogglista

onsdag 19 juli 2023

Laholm- Hallands äldsta stad

 Det är alltid roligt att upptäcka nya ställen som inte ligger alltför långt bort.  Min bucket list fylls på hela tiden. Idag tar jag tåget till Laholm. Hallands äldsta stad med medeltidskänsla, teckningsmuseum, konstverk och Lagaholm.

Först och främst ligger staden vackert intill Lagan.
Stortorget är stadens hjärta.
Gamlebyn är den äldsta delen med anor från Medeltiden. Här ses St Clemens kyrka från 1225. Konstnären Killian Zoll är begraven här.Kullerstensgator, trähus, smala gränder och prunkande trädgårdar.
Laholm kallas också "Den lilla staden med de stora konstverken". Med en broschyr i handen tar jag mig en runda för att leta upp konstverken. Detta verk kallas De badande barnen av Stig Blomgren och står på Gröningen.Verket är inspirerat av Victor Rydbergs dikt med samma namn. Flickan med fåglar i håret av Ernst Eberlein står där Sparbanken står och restes när banken invigdes.
Sten, vatten av Claes Hake. Stenen som är rödfärgad är från en sjöbotten i Dalarna som är 140 miljoner år. Förr använde folk sten och vatten när de tvättade och stenen ska symbolisera detta.
 Sedan kom ju tvättmaskinen.
Nu är det väl ännu dags för en fika på konditori Cecil. Inredningen går i 1950-talsstil och det hörs svagt av gammaldags musik från högtalarna. Deras slogan är att fika är dagens viktigaste mål. Här trivs jag.

Promenaden fortsätter. Här är Potatisplockerskorna, ett konstverk av Karl-Gustaf Jönsson.  Det finns ett tiotal fler konstverk att ta del av.

Stadsparken ärt väldigt annorlunda då det är en blandning mellan park och vildmark. I denna lilla ryms små vrår av ren djungel. Ebbaredsstugan.Lagaholms vattenkraftverk Statkraft ligger bredvid den gamla slottsruinen.Strandpromenaden längs Lagan är ett nöje att promenera på. Vilka vyer! Avslutar med lite naturbilder från denna mysiga och gulliga lilla medeltidsstad.

 

Färdsätt: Tåg. Nackdelen är att stationen ligger 3,5 km ifrån staden men bussar avgår regelbundet. Väntrum finns och ibland är till och med ett litet bokkafè öppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar