Min blogglista

lördag 13 september 2014

Möllegården i Åkarp och Baltiska utställningen


Möllegården i Åkarp
 
Charlotte Weibull är känd för sina dockor. Hennes moster Ingrid Andersson hade en Nationaldräktsaffär i Malmö under tidigt 1900-tal. Där arbetade Charlotte och av allt tygspill som blev över, sydde hon dockor iförda nationaldräkter och detta gjorde henne känd. 
Docksamlingen uppgick till sist till mer än 2000 dockor och hamnade i Guinness rekordbok. Man kan beskåda delar av Charlotte Weibulls samlingar och nationaldräkterna på kulturcentret Möllegården  i Åkarp. 
Under Baltiska utställningen i nuvarande Pildammsparken 1914  hade Ingrid Andersson en monter och fick tillfälle att visa upp sina kreationer för tusentals besökare.

Baltiska utställningen 1914
 Utställningen var ett samarbete mellan de baltiska länderna och det tog sex år att förbereda. Det ställdes upp restauranger, konsthall, blomstergata, fontäner, paviljonger och ett nöjesfält med berg och dalbana. Tusentals utställare från bland annat Sverige, Danmark, Ryssland och Tyskland var på plats.
Här har jag fotograferat  av de bilder som varit uppsatta runt Pildammsparken under 2014. När man ser hur parken  ser ut idag, grön av pilträd så är det nästan en hisnande tanke att föreställa sig parken för exakt 100 år sedan.
Helt otroligt att veta att det funnits en restaurang där det idag är en igenvuxen fågel-ö.
 Blomstergatan och paviljongen är det enda som idag finns kvar av utställningen.
  Kolla deras kläder! Så stiliga och praktfulla de var.
  Här hade man säkert jättekul.


Cykelväg Malmö-Åkarp drygt 10 km.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar