Min blogglista

söndag 15 juli 2018

Snibe stua

 I närheten av den lilla orten Hällede som ligger mellan Laholm och Örkelljunga finner jag Snibe Stua. För att komma dit parkerar jag på namnlös väg i närheten av Skåneleden och går sedan ca 1 km på Skåneleden in i naturområdet.

Här krävs lite klättring då det på ett ställe är så brant att ett rep är uppsatt för att häva sig upp och ner med. 

Vem var då Snibe?
 Snibe var en jätte som byggde en grotta av stenbumlingar för sig själv och hustrun Kitta. En dag lämnade Kitta Snibe och grottan och flyttade till en annan grotta.
Snibe stördes av kyrkklockorna när han sov middag och försökte tysta dem genom att kasta småsten på ca 3 ton på klockorna. Kitta gjorde likadant men använde slangbella gjord av strumpeband att slunga iväg sten med. Varken Snibe eller Kitta lyckades och de drog därifrån.
En snäll trollfamilj flyttade in istället och de hade god kontakt med ortsbefolkningen tills en elak dräng gjorde sina behov i trollmors smörbytta. Trollen dansade med drängen tills han dog av utmattning medan de skrek: Duud opp smöred å sked i skaulen! Lött pau hälen å trö pau tauen!"
Grottan användes under 1600-talet av snapphanar

 
 När jag väl kommer fram till stuan utbrister jag i ett Wow! Den är verkligen pampig och jättekul att springa runt i. Det går en liten upptrampad stig rakt in i massivet och där finns ett par klippavsatser utmärkta att slå sig ner en stund på.
 
 
 

En jättepelare, högre än den ser ut när den är ensam på bild så enda sättet att ge den rättvisa är att ställa  sig framför den. Då framträder storleken.
Snibe Stua - helt klart värt ett besök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar