Min blogglista

lördag 7 juli 2018

Ven - Öresunds pärla

 Ven bildades för 6500 år sedan då den reste sig ur havet. Ön är ca 4 km lång och 2 km bred och vandringsled går runt hela ön. Det går också att hyra både cykel och golfbil att sig runt med. Bosättningar fanns ända tillbaka till stenåldern men mest känd är ön tack vare den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe. Han var verksam här under 1500-talet  och bedrev astronomisk forskning och ett observatorium byggdes upp.
 Utsikten kan jag inte klaga på när vi stor uppe på kyrkbacken och ser ut över det vidsträckta landskapet med Backafallen.
Sankt Ibbs kyrka. Ven var danskt när kyrkan byggdes och Ibb är helt enkelt det danska namnet för Jakob. Ön blev svensk år 1660.

Nere vid fiskelägret kan nyrökt fisk intas. Eller enbart potatissallad.

 Ett rådjur möter våra blickar på vår vandring.
 Smart skylt att sätta upp framför sin trädgård.
 Nu går vi på norra sidan tillbaka till färjeläget och får syn på både lamor och  de här svarta fåglarna som luftar sina vingar. Är det skarvar/ ålakråkor måhända?
Trötta och med ömma fötter passerar vi campingplatsen och vilar oss under ett träd med kaffe och glass i bägare. I god tid kommer vi fram till Venfärjan som döpts till namnet Uraniborg. Detta var namnet på ett slott byggt av Tycho Brahe beläget på ön men som inte längre finns.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar