Min blogglista

söndag 12 maj 2019

Unos runda, Häckeberga kvarn och de helande Stubbarpsfallen



Den lilla orten Genarp är omringad av ett flertal naturreservat. En gång bodde där en vandringsman vid namn Uno som på sin 80-årsdag förärades med en vandringsled: Unos Runda. på  ca 8 km. Den ägnar jag söndagen åt.
Leden går stundtals på Skåneleden och viker av strax före Kullatorpet. Skyltarna kan vara svåra att upptäcka och är provisoriskt handgjorda  i trä.
 Här börjar Rundan.
 
Järnhatten är en kulle där urberget går i dagen, alltså blottad berggrund. Första pausen intas här.
En jättesten. John Bauer-känsla.

Stubbarsfallen är en bäck där vattnet sägs vara läkande. Redan 1313 då Genathorp nämndes i skrift  berättades det om den läkande och helande kraften i vattnet. Historiker från medicinska fakulteten i Lund återupplivade denna kunskap. Jag tar tillfället i akt och baddar med vattnet på några utvalda ställen så får vi se vad som händer.
















Annorlunda granodling.

Höje å.
 
Häckeberga kvarn är en gammal kvarn utmed Höje å. 1624 nämns den första gången och gick under namnet Hieckebierig Mölle. Redan på 1700talet ansågs den vara gammal. Det har förutom kvarnen funnits bostadshus, stall och annat. 
En runda innehållande både natur och historia.

Färdsätt: Det går buss till Genarp och sedan 1,2 km promenad till Ekevallens idrottsplats som har en stor parkering för de bilburna.























1 kommentar:

  1. Hej
    Vill du Kontakta mig !!!
    lars_roland@hotmail.com
    Mvh
    Lars Ps. Promenader Genarp

    SvaraRadera