Min blogglista

torsdag 8 augusti 2013

Cykla i Vattenriket

Mellan Kristianstad och Åhus går en cykelbana utmed Hammarsjön med dess otaliga naturreservat. Denna sträcka får bli dagens cykeltur.
Vattenriket, Kristianstad centrum
Området kallas Vattenriket.  Cykelbanan är lättcyklad och vips är jag framme i Åhus, denna historiska stad, som går tillbaka ända till vikingatiden. Staden hette från början Aos som betyder åmynning och knyter väl an till att Helegån rinner här. 1299 fick Åhus stadsprivilegier och svartbröderna byggde ett kloster som också var ett lärocenter. 1617 flyttade man med tvång hantverkare och byggnader till den nya staden Kristianstad, anlagd av Kung Kristian IV och Åhus förlorade rätten att kalla sig stad.  
Självklart blir havet och Täppestranden vid Hanöbukten första stoppet. Än badar sensommarturister i det svalkande vattnet.
Tillbaka till den mycket lilla staden med det lilla centrumet och jag följer en skylt mot Torget. Torget är en medeltida plats sedan 1100-talet. Här finns då ruinerna från St Annas kapell. Detta var en plats på 1500-talet som omfattade kapell, sjukhus, ålderdomshem och härbärge för resande. Dansken Claus Denne grundade detta och han ägande sitt liv åt att hjälpa människor.
Kungsstugan ligger mittemot kapellet och här har Karl XI gömt sig undan danskarna i rökgången i den öppna spisen. Han måste ha blivit rätt sotig.
Turistbyrån ligger inhyst i ett museum och där står också Sankta Maria kyrka från 1100-talet.
Häst och vagn, museet och kyrkan. Här äter jag också glass för det hör ju Åhus till.Rånet är hembakat och glassen  kommer från den lokala glassfabriken Otto, så det känns lite präktigt halvnyttigt trots allt.  Åhus har länge varit en tillverkningsort.Under 1800-talet var ålafisket och tobaksrullningen en stor industri. Sedan kom de nakna badgästerna och spritfabriken öppnade i början av 1900-talet.
Jag cyklar samma väg tillbaka. Varför dissa en sådan utmärkt cykelbana. Svänger in till Håslövs ängar. Stora vidsträckta vidder av ängsmark så långt ögat når. Det råder beträdningsförbud från 15 mars till 15 juli. Detta är en halvö som steg upp ur Hammarsjön under en dikesgrävning i Yngsjö på 1700-talet, säger historien.
Bara några kilometer utanför Kristianstad hittar man  udden Ekenabben. Vilket vackert ställe. Ekarna står stadigt och kastar sin skugga på marken. Här är rofyllt att vara och det är lite svårt att föreställa sig att det på 1920-talet fanns en danspaviljong här med artister som bl.a.. Sara Leander.
Utmed cykelbanan ligger också Arkimedesskruven som är namngiven efter den grekiska filosofen Arkimedes.Den är nio meter lång och väger 81/2 ton. Den använts till att ha  pumpat upp vatten från Nosabysjön på 1800-talet.




Tågkaos
Efter denna lyckade utflyktsdag anländer jag till stationen i Kristianstad för att åka hem, men icke då! Signalfel och lite andra fel har uppstått i tågtrafiken så tåget är kraftigt försenat.
När det då kommer och jag har pressat mig in i ett knökat tåg med cykeln, går tåget bara till Hässleholm, Tåget utryms.
Väntan på nästa tåg och vi kliver in igen.  Meddelande i högtalarna att tåget saknar förare. Tåget utryms.
Inget tåg. Ingen information mer än att det inga prognoser finns.
Jag går och äter något istället. Uppe på stan hittar jag en asiatisk restaurang.
Jag tittar under rubriken Vegetariskt. Där hittar jag kyckling. Det är väl ingen vegomat. Beställer wokade grönsaker o titta vad jag får:
Morotsfågel. Konstnärligt och kanske lite perverst också.

Tillbaka på stationen och tåg till Malmö avgår 19.20. Kliver in med cykeln i ett knökat tåg. Tåget har ingen personal. Tåget utryms igen.Igen!!!!
Kliver in i ett Pågatåg och äntligen ....tåget rullar iväg till glada passagerares applåder. Ett par kvinnor bredvid är vid gott mod trots att de missat planet på Kastrup.


Vilken dag!!!




Cykla Kristianstad - Åhus - Kristianstad ca 40 km



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar