Min blogglista

söndag 11 augusti 2013

Månstorps gavlar, Käglinge och Katrinetorp

Månstorps gavlar är en gammal ruin av en renässansborg från 1400-talet och om gavlar kunde tala skulle de berätta om märkliga öden som mött ägarna.
Nils Hak var mäktig och rik men spelade bort pengar. Hans kusin Henrik Krummedige lånade honom då en slant. Nils förlorade gård efter gård och av bitterhet gick han med och ledde en rörelse där han bekämpade högadeln och hans uppror slutade med att han togs som fånge i Köpenhamn och blev halshuggen.  Henrik Krummedige fick dåligt rykte och hans fru försökte köpa honom en plats i himmelen för att rädda hans själ. Han hade varit inblandad i en fejd med Knut Alvsson som slutade med att Henrik dräpte Knut trots att han lovat honom fri lejd.



Pålssonhuset i Käglinge är ett minne från gamla tider. Här bodde Gustaf Pålsson som var en känd person i kommunen.Öppet söndagar under sommarhalvåret. det är alltid spännande att titta in i gamla stugor och jämföra  nu mot då.Diskbänk i trä, väggar av torkad lera, snickarbod och en härlig trädgård.
 Katrinetorp har kuriosamarknad samt utställning av gamla veteranbilar. Jag anländer tio minuter före stängning men hinner se en del ändå.


Campingsemester på 1960-talet? Op-färgade badbyxor! Så inne-då!!



Bilarna är privatägda, besiktigade och körklara.
En gammal Saab.
 Dax för hemfärd av stolt bilägare.

Cykla Malmö - Månstorps gavlar - Käglinge - Malmö - ca 40 km

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar