Min blogglista

onsdag 16 juli 2014

Eksjö Trästad

Det finns tre trästäder i Sverige. Eksjö, Hjo och Nora. Utmärkande är att de alla fått utmärkelser från Europa Nostra för arbetet med att bevara de gamla träbostäderna. Jag har besökt Eksjös trädstad och promenerat omkring bland  röda trähus, besökt lummiga innergårdar och insupit atmosfären från fyra sekler.

Historik: Eksjö  fick stadsrättigheter 1403 av Erik av Pommern. Staden har varit centrum för handel och hantverk men blev även tidigt en militärstad. Staden brändes 1568 under det Nordiska sjuårskriget och Kung Erik XIV gav då flamländaren Arendt de Roy i uppdrag att upprätta en ny stadsplan. 1856 brann det igen och staden höll på att utplånas. 

Eksjöborna har varit måna om att bevara sin stads charm och när en 1600-talsgård skulle rivas för att ge plats åt en betongbyggnad1945, gick eksjöborna man ur huse, gjorde insamlingar, hade möten och huskramarna räddade huset med hjälp av Riksantikvarieämbetets fulla stöd. 

Här finns bland annat Fornminnesgården, en hantverkargård från 1600-talet. Här finns en smedja, en skomakarverkstad och ett cykelmuseum. I köket står ett bord dukat med träbestick och man åt med kniv och sked medan gaffeln var till för att ta mat med.Här finns många intressanta saker att titta på.

I takt med alla samhällsförändringar är det mer viktigt än någonsin att behålla det gamla för att minnas vår historia. Inte nog med det- husen är otroligt vackra också och de små gränderna har högsta mysfaktorn.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar