Min blogglista

torsdag 24 juli 2014

Söderåsens nationalpark


Åsen är ca 150 miljoner år gammal.  För ca 70-80 miljoner år sedan sjönk en del av landskapet och urbergsåsarna reste sig, sprickor bildades och utgjorde dalgångar, istider kom och gick, stenblock bildades och i rasbranterna porlar bäckar små. Voila! Välkommen till Söderåsens nationalpark

Skäralid och Kopparhatten
 Jag slås av en oemotståndlig skönhet så fort jag kliver in i området. Naturrum och restaurangbesök kan man antingen börja eller avsluta besöket med men samtliga vandringsleder bör utprovas om man ska kalla sig naturälskare.  Bäst utsikt är det uppe vid utsiktsplatsen Kopparhatten och dit upp går till och med en bilväg. Eller så bestiger man de lövbeklädda  branterna och kikar ut över staketen ner mot grönskande dalgångar. Här njuter jag i fulla drag av vad naturen har att erbjuda. Vackert, vackert, vackert!
 Nackarpsdalen och Odensjön

Från Röstånga hittar man leden Nackarsrundan som bjuder på ett sprakande färgbad utmed mäktiga rasbranter och ett besök vid den magiska Odensjön  är ett måste.

Sjön som egentligen är en damm är unik då den är helt rund, som om den blivit utgrävd med hjälp av en passare. Dess form har gett upphov till en och annan sägen. Man har trott att sjön saknade botten och hade en direkt förbindelse till Lunds domkyrka. Jättar sägs ha bebott sjön och att det har funnits ett slott på platsen vars torn synts när vattnet var klart. Namnet Odensjön kommer från att den runda formen liknar Odens ena öga. Sjön har bildats av en glaciärnisch och är 19 meter djup.

  Vackert, vackert, vackert!

1 kommentar: