Min blogglista

måndag 14 juli 2014

Kvilleken - Sveriges äldsta ek

Kvilleken, även kallad Rumskullaeken är en sevärdhet för alla som älskar träd och denna finner man i Norra Kvills naturområde ett par mil om Vimmerby.
Fakta: Ur ett litet ekollon växte detta ståtliga träd fram och 1920 förklarades eken som naturminne. 1939 kunde man bekräfta dess ålder, mellan 800 - 1000 år gammal +/- och uppskattas att vara den äldsta eken i norra Europa. Omkretsen är uppmätt till 13,6 meter och numera hålls eken ihop med hjälp av stålband och kedja. Eken har varit fridlyst sedan 1924.

Historik: På 1860-talet gjordes en ekinventering då många bönder hade löst ut sina ekar och det inte fanns så många kvar. Inventeringen gjordes av kaptenlöjtnanten Gustav Carl Witt från Karlskrona. Denna man fattade beslutet att bevara trädet och undgå vrakstämpling. Ett mycket klokt beslut!
 Eken har använts som redskapsbod under en tid men den har också  setts som helig och människor har gett offer under dess krona. Då den är så skör lämpas den inte att klättra i och helst ska man inte kliva över markeringen utan låta eken vara ifred. Jag som så gärna hade velat krama om det.
 Bara tanken på att något kan vara så gammalt är bländande. Om eken hade kunnat tala, vad hade den berättat?
  Så vacker och så mäktig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar