Min blogglista

onsdag 16 juli 2014

Morden vid Nydala klosterruin

Ora el labora - Bed och arbeta. 
Dessa ord levde cisterciensmunkarna efter på Nydala Kloster. Klostret grundades 1143 och hade sitt moderskloster i Clairvaux. Här bodde munkar vid namn Ernaldos, Arnulfus och Gunbertrus. Dessa män är de äldsta kända munknamnen och de tillhörde de första som kom från klostret i Clairvaux.Klosterruinen, kyrkan och ett närliggande herrgårdskafé är beläget vid sjön Rusken utanför Värnamo och här svänger man lätt in om man är ute och rullar på vägarna.

Namnbetydelser: Nydala kommer från Nova Vallis (nya dalen) och Clairvaux- Clara Vallis ( klara dalen.)

Klostret fick oväntat besök 1521 då tyrannen Kristian ll och hans trupper besökte klostret, på sin resa hem från Stockholms blodbad. De övernattade och dagen efter  dränktes en abbot och fem munkar i sjön samt dyrgripar från klostret stals.

En tid därefter stängdes alla kloster i Sverige av Gustav Vasa som la beslag på kyrkoguldet. Nydala kloster ägde vid tillfället över 250 gårdar och var det rikaste cistercienserklostret i landet.


När det Nordiska sjuårskriget kom brände danska trupper ner klostret. 

Den 6 juni 2008 kom cictercienserna tillbaka till Nydala efter 479 års frånvaro i samarbete med Rom och Värnamo kommun.


Varje år utspelas ett krönikerspel där den mäktiga historien upprepas och det är Nydala Byalag som arrangerar detta sedan 20 år tillbaka.

Målning över det ursprungliga klostret.




2014 års Krönikespel spelas den 15 och 16 augusti! 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar